€ 885 opgehaald
€ 3.000 Ons doel
29% Bereikt
Project is afgesloten

Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Al eeuwen lang. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft de melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere verteerbaarheid, een langere houdbaarheid of meer vitaminen.
Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Ons team wil een detectiemechanisme maken om de infecties op te sporen, zodat deze verspilling in de toekomst niet meer hoeft plaats te vinden.

Om dit te bereiken zullen we een CRISPR-systeem gaan inbouwen in de fermentatiebacterie Lactococcus lactis. CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) is van origine een belangrijk onderdeel van het bacteriële verdedigingssysteem tegen virussen. Het DNA van het virus wordt door de bacterie geïntegreerd in een CRISPR-verzameling. Dit kan vervolgens gebruikt worden om de aanvaller onschadelijk te maken. Door dit systeem op een aantal plekken aan te passen, kan de bacterie zo gebouwd worden dat hij alleen specifieke, gevaarlijk virussen detecteert. De geïnfecteerde detectorcellen kunnen bovendien een virusinfectie weerstaan en vervolgens een signaal afgeven dat zichtbaar is voor bijvoorbeeld de kwaliteitsmanager of lokale producent van een melkproduct. 

Het is de eerste keer dat een dergelijk virus-specifiek CRISPR-systeem in de Lactococcus lactis bacterie wordt geïmplementeerd.

Het iGEM team Groningen 2017 hoopt door het creeren van deze combinatie voedselverspilling tegen te gaan en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

De international Genetically Engineered Machine competition (iGEM) is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten een micro-organisme moeten ontwikkelen voor een nieuwe, maatschappelijk relevante toepassing. Tijdens een groot evenement, de Giant Jamboree, in november 2017 zullen we ons project uiteindelijk presenteren.

Het project van dit jaar heeft een voorgesteld budget van meer dan €30.000. Deze kosten worden gemaakt door onder andere het onderzoek, evenementen ter promotie en educatie voor studenten van alle leeftijden over ons project en wetenschap in het algemeen. Gezamenlijk hebben we al stappen gezet om samen met de universiteit en bedrijven die gerelateerd zijn aan wetenschap een groot deel van de kosten voor ons project te dekken. Desalniettemin lukt het ons niet om ons project succesvol te laten verlopen zonder steun van anderen. Om onze laatste kosten te kunnen dekken starten wij een crowdfunding actie om de laatste € 3.000 binnen te halen die wij nodig hebben om ons uitdagende project tot een succes uit te voeren.

Wil je het team helpen met een donatie? Elk bedrag is welkom!
Of wil je zelf fondsenwerven? Start dan een actie en draag op deze manier bij. Wil je graag als bedrijf bijdragen aan dit project? Neem dan contact op via igem.2017.groningen@gmail.com.

Meer informatie over dit project is verkrijgbaar via igem.2017.groningen@gmail.com.
Het project wordt ondersteund door het Ubbo Emmius Fonds.

Het iGEM team biedt de donateurs een 3D-geprinte bacteriofaag aan als beloning. Een bacteriofaag (faag) worden al sinds hun ontdekking gezien als een veelbelovend alternatief in de strijd tegen gevaarlijke bacteriën. Een faag is een virus dat namelijk alleen bacteriën aanvalt.

Bij een donatiebedrag vanaf € 50,- tot € 125,- ontvangt u een 3D-geprinte faag. De afmetingen van de faag zijn 6x6x6cm. De eerste 10 donateurs die een bedrag van € 125,- of meer doneert ontvangt een 3D-geprinte XL faag. De afmetingen hiervan zijn 13x13x13cm.

De 3D geprinte normale faag en de XL faag

"Hallo, mijn naam is Meintje. Ik ben een bachelor student moleculaire levenswetenschappen en ik ben van plan om aan mijn master opleiding te beginnen na het iGEM project. Tijdens het project zal ik me focussen op human resources, onderwijs & communicatie en ook werk in het laboratorium. Moleculaire biologie is iets waar ik het gewoon graag over heb!"


"Hallo, mijn naam is Angelo. Ik ben een van de internationale teamleden. Ik kom uit Griekenland en ben op dit moment bezig met het afmaken van mijn master in computer wetenschappen. Hierdoor zal ik jammer genoeg iGEM combineren met mijn andere verplichtingen. Desondanks heb ik erg veel zin om te werken aan het schrijven van modellen voor ons iGEM project."


"Ik ben Ivar. Ik heb mijn bachelor gehaald in zowel experimentele natuurkunde als biologie. Ik ben bijna klaar met de top master opleiding nano wetenschappen en ik ben altijd breed geïnteresseerd geweest in meerdere facetten van wetenschap. In mijn vrije tijd speel ik graag badminton en ik heb mijn eigen bedrijf voor het ontwikkelen van nieuwe games. Ik houd van goedkoop, snel en lekker eten maar af en toe pak ik ook wel eens groot uit. Het leek mij erg leuk om aan iGEM mee te doen toen ik er voor het eerst iets over iGEM hoorde. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt."


  "Hoi, ik ben Carlos en ik kom uit Mexico. Ik ben afgestudeerd arts en heb net mijn master gehaald in medisch farmaceutische medicijn innovatie. Samen met Angelo zal ik verantwoordelijk zijn voor het schrijven van de modellen voor dit project. Ik ben erg geïnteresseerd in het gebruiken van experimentele gegevens om klinisch inzicht te krijgen in complexe ziektes. Ik hoop heel erg dat we in de toekomst deze ziektes beter kunnen begrijpen door het gebruik van enkel een bloedmonster, online databanken en slimme algoritmes."


  "Hoi, ik ben Thijs en ik studeer moleculaire biologie en filosofie. Ik heb net mijn bachelor gehaald in deze studies en komend jaar zal ik beginnen met mijn master in Moleculaire biologie. Ik ben erg gedreven om meer te leren over biomoleculair onderzoek. Daarom maak ik deel uit van onze research subgroup en werk ik vaak in het laboratorium."


"Hallo, ik ben Sebald, de onderzoek fanaat. Ik ben net terug uit Amerika, waar ik voor een half jaar op stage was. Ik ben erg geïnteresseerd in gene drives, toegepaste genetica, synthetische biologie, CRISPR en andere DNA platforms. Tijdens de eerste periode, had ik alleen contact met de rest van het team via Skype vanwege mijn stage, maar nu ben ik terug in Nederland en erg enthousiast om mee te werken aan dit project."


"Hoi, Ik ben Joana, een bachelor student biologie. Ik ben erg mijn best aan het doen om de nodige financiële hulp binnen te halen voor het project. Daarnaast help ik ook met human practices en draag ik mijn steentje bij in het werk in het laboratorium. Natuurlijk heb ik ook andere interesses dan moleculaire biologie, want als ik de tijd ervoor heb ga ik graag naar alle uithoeken van de wereld."


"Hoi, mijn naam is Adaugo. Meestal noemen mensen mij Ada, aangezien dat een stuk makkelijker uit te spreken is. Ik houd van dansen, al hoewel mijn timing niet het beste is. Ook houd ik van het koken van lekker eten en nog meer van het opeten. Dit jaar zal ik de rol van secretaris vervullen.""Hoi, ik ben Matthijs, een masterstudent moleculaire biologie en biotechnologie en ik ben de penningmeester van het team. iGEM zal het laatste onderdeel van mijn master zijn en ik ben erg blij dat ik aan zo’n mooi project kan meewerken. Als ik de tijd ervoor heb, ben ik een echte kook fanaat en maak ik me eigen verse pasta. Daarnaast speel ik ook graag golf, maar nu krijgen de financiën en het werk in het iGEM lab mijn volledige focus."


"Hallo, ik ben Felix, de laboratorium manager van dit jaar en ik kom oorspronkelijk uit Duitsland. Naast iGEM en mijn eigen master onderzoek doe ik aan kitesurfen, koken en ik ga graag een avondje uit. Als mijn Zweinstein ambities op niets uitlopen zou ik graag promoveren in het veld van synthetische biologie of ik word een kitesurf instructeur in Brazilië of Zanzibar."


"Hoi, ik ben Mart, een bachelor student moleculaire levenswetenschappen en scheikunde. Ik ben erg geïnteresseerd in de processen in ons eigen lichaam tot het moleculaire niveau en hoe wij deze kunnen manipuleren. In mijn vrije tijd houd ik van (moleculair) koken en sporten."


"Hoi, ik ben Floor, een bachelor student moleculaire levenswetenschappen. Naast mijn taken als voorzitter ben ik ook erg druk bezig met acquisitie en human practices. Ik houd van koken, het maken van mijn eigen kleren en yoga."


 

 

iGEM teams vanuit Groningen nemen al deel aan de competitie sinds 2008 en hebben elk jaar een succesvol project kunnen afronden. Sinds het begin van de eerste deelname hebben teams van de RUG minimaal een gouden medaille gehaald. Sommige teams hebben nog meer uitgeblonken door het behalen van de kampioenschaps ronde, krijgen van nominaties voor of winnen van extra awards en zelfs door Grand prize winnaar te worden in 2012. Wij zijn er van overtuigd dat ons team opnieuw minimaal met een gouden medaille thuis kan komen en we streven naar het behalen van een aantal extra awards.

 

iGEM edition

Groningen result

2008

Gold Medal

2009

Gold Medal and Finalist

2010

Gold Medal

2011

Gold Medal and Advance to Championship

2012

Gold Medal, Advance to Championship, Regional Finalist Europe, Best Poster  Europe, Grand Prize Winner Europe, Best Poster, Best Food & Energy Project, Finalist, Best Presentation and Grand Prize Winner

2013

Gold Medal and Best Model

2014

Gold Medal

2015

Gold medal

2016

Gold Medal, Best Information Processing Project, Nominated for Best Education & Public Engagement Overgrad, Nominated for Best Information Processing Project, Nominated for Best Software Tool Overgrad and Nominated for Best Wiki Overgrad