€ 15.835 opgehaald
€ 15.000 Ons doel
105% Bereikt
Project is afgesloten

iGEM, international Genetically Engineered Machine, is een internationale, jaarlijkse wedstrijd waarin multidisciplinaire teams van studenten met behulp van de nieuwste technieken in de Synthetische Biologie een biologische machine bouwen. De studenten bedenken, ontwerpen en bouwen een bacterie met een nuttige en/of interessante toepassingen. Inmiddels doen er ongeveer 300 teams mee van universiteiten uit de hele wereld. Tijdens de finale in Boston presenteren zij hun resultaat en wordt er gestreden om de wereldtitel. Ook doet er ieder jaar een team van de Rijksuniversiteit Groningen mee om te laten zien dat de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen tot de besten van de wereld behoort. Je kunt het team van dit jaar steunen!

Van 27 t/m 31 oktober vindt de 12e editie van de iGEM competitie plaats. Het team gaat het DNA van bacteriën gebruiken als veilig opslagmedium voor data en bovendien de bacteriën inzetten als encryptiemethode. Bio-encryptie wordt meer en meer gezien als een toekomstige manier om veilig en compact miljoenen terabytes aan data op te slaan en uit te wisselen.

“Tegenwoordig zijn onze gegevens afhankelijk van digitale opslag en dit zal alleen nog maar toenemen. De digitale opslagmethode is kwetsbaar voor hacking en heeft een beperkte opslagcapaciteit. Ons doel is om een methode voor gegevensopslag en –overdracht te ontwikkelen die niet gehackt kan worden door digitale middelen. Een niet-hackable veiligheidssysteem dat gebruik maakt van zowel informatica aspecten als moleculair biologische kennis. Deze combinatie is nieuw en hierdoor zijn wij van mening dat ons project veel potentie heeft om de wedstrijd te winnen.”
- Eike Mahlandt, voorzitter iGEM team 2016 en student Moleculaire Genetica 

De deelname aan de iGEM competitie kost het team veel geld, waaronder kosten voor het laboratorium, de materialen, het bouwen van een prototype en deelname aan de wedstrijd. De faculteit steunt het iGEM team, maar dat is niet voldoende om alle kosten te dekken. 

Wil je het team helpen met een donatie? Elk bedrag is welkom!
Of wil je zelf fondsenwerven? Start dan een actie en draag op deze manier bij.

Bio-encryptie

De encryptiemethode van het Groningse iGEM team zal een aantal fases doorlopen. Het originele bericht in gewone tekst wordt allereerst omgezet in een binaire code met behulp van ASCII. Het binaire bericht wordt daarna door het gebruik van een computeralgoritme gecodeerd naar een nieuwe binaire boodschap. Dit wordt vervolgens in DNA opgeslagen aan de hand van het volgende stelsel: aangezien DNA vier belangrijke componenten heeft, namelijk de nucleotiden ATCG, zal elke component een binair paar vertegenwoordigen (combinatie van een 0 en een 1). De A zal weergegeven worden als 00, T als 10, C als 01 en G als 11.

Het doel is om de sleutel en het gecodeerde bericht veilig te verzenden in twee afzonderlijke sporenvormen van de bacterie Bacillus subtilis. Het bericht wordt beschermd door de bio-encryptie, terwijl de gevoelige sleutel alleen geopend kan worden als de spore aan de juiste groeiomstandigheden wordt blootgesteld. De licht-schakelbare antibiotica wordt bijvoorbeeld geactiveerd door de juiste lichtfrequentie. Als het de ontvanger niet lukt, zal de reeks vernietigd worden en de boodschap voor altijd verloren zijn.

Op de facebookpagina van het iGEM team lees je alles over de ontwikkelingen in aanloop naar de competitie.

Ubbo Emmius Fonds

uef@rug.nl