€ 320 Opgehaald
€ 2.500 Ons doel
12% Bereikt

Liefhebber van de Nederlandse stamppot, friet of hutspot? Al deze gerechten worden gemaakt van een kenmerkend product uit de Nederlandse landbouw, de aardappel. De aardappel is een product dat niet alleen deel uitmaakt van de Nederlandse eetcultuur, maar ook van vele andere landen wereldwijd en is daarom een populair landbouwproduct. De productie van dit voedselgewas wordt echter bemoeilijkt door organismen uit de omgeving die de groei van de aardappelplant beïnvloeden. Een van de belangrijkste kwaaddoeners zijn de cysteaaltjes (Globodera pallida & rostochiensis), kleine aaltjes die in de grond rond de aardappelplant leven. Deze aaltjes nestelen zich in de wortelen van de plant en gebruiken de energie die nodig is om de plant en de aardappelen te laten ontwikkelen. De impact is vaak niet met het blote oog te zien maar naar schatting veroorzaken ze in Europa alleen al een jaarlijks verlies in oogst van 460 miljoen euro. De huidige methoden om de cysteaaltjes te bestrijden zijn niet goed genoeg of hebben nadelige gevolgen op de omgeving. Met uw hulp, hopen we dichterbij een betere oplossing te komen! 

Een nieuwe aanpak! 

Dit jaar focust iGEM Groningen zich op het ontwikkelen van RootPatch. RootPatch is een samenwerking van genetisch gemodificeerde bacteriën die een laag vormen om de wortels van de aardappelplant.  Met RootPatch hopen we een innovatieve methode te ontwikkelen die de aardappelplant op een veilige en effectieve manier tegen de cysteaaltjes kan  beschermen.

Het mechanisme van RootPatch is gebaseerd op de werking van specifieke neuropeptiden in het zenuwstelsel van het cysteaaltje. Door de niveaus van deze neuropeptiden in het zenuwstelsel aan te passen, kunnen we het gedrag van het aaltje beïnvloeden en het de aardappelplant laten ontwijken. Om dit bereiken, zullen we de bacterie Bacillus mycoides, een in het wild voorkomende bacterie, gebruiken om een laag bacteriën te vormen om de wortels van de aardappelplant. Deze bacterie is genetisch aangepast en zal zogenaamde Neuropeptide-like proteins (NLPs) produceren. Door de infiltratie van het NLPs in het zenuwstelsel van de aaltjes, zijn we in staat om de neuropeptide balans aan te passen. Doordat de aaltjes uiteindelijk geen juiste bron van voedsel meer kunnen vinden, zullen ze het uiteindelijk niet overleven. 

Niet alleen is RootPatch, dankzij de specifieke aard van dit mechanisme gebaseerd op neuropeptiden, zeer specifiek voor alleen bepaalde nematoden, ook is het gemakkelijk toepasbaar en, in theorie, te gebruiken voor vele andere aaltjes die andere planten negatief beïnvloeden. Door het verwisselen van een aantal componenten in RootPatch zouden we wellicht vele andere planten in de toekomst kunnen helpen. 

Educatie

Naast hun doel om een nieuwe oplossing te vinden voor het cysteaaltje probleem, is iGEM Groningen, in samenwerking met landelijke instanties, begonnen met het ontwikkelen van een nieuw educatieplatform om middelbare scholieren bij te leren over het gebruik van dit soort genetisch gemodificeerde organismen. Het uiteindelijke doel is om scholieren zelf een mening te laten opbouwen ten opzichte van genetische modificatie en het gebruik daarvan. Met de inbreng van de scholieren op het platform zal een adviesrapport worden opgesteld door de universiteit van Leiden die gepresenteerd zal worden aan de Nederlandse overheid.

iGEM 

Twaalf gemotiveerde masterstudenten met verschillende achtergronden van de Universiteit van Groningen werken samen aan dit project tijdens de iGEM competitie. iGEM (international Genetically Engineered Machine) is een internationale competitie waarin ~250 multidisciplinaire teams worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te vinden voor maatschappelijk problemen met behulp van synthetische biologie. De universiteit van Groningen is al meerdere jaren succesvol in de competitie en heeft in 2012 zelfs de hoofdprijs mee naar huis genomen. Ook dit jaar is het team hard aan het werk om verschillende prijzen binnen te halen voor de universiteit! 

Waarom iGEM Groningen uw hulp nodig heeft

Om dit alles te realiseren, heeft iGEM Groningen uw hulp nodig! Ondanks de steun van de universiteit en uit de industrie, zijn ze nog steeds op zoek naar financiële hulp om mee te kunnen doen aan de competitie en hun project te voltooien. Elke euro telt om dichterbij het einddoel te komen! Zo is er geld nodig om labwerk en computersimulaties te doen, maar ook om andere aspecten zoals het educatieplatform te realiseren. Eind oktober zal het team het project en de resultaten presenteren tijdens het virtuele iGEM finale evenement dat wordt bijgewoond door 6000 studenten en academici. Een jury bestaande uit experts in synthetische biologie zullen tijdens dit evenement het project en de resultaten beoordelen. We hopen dat u deze groep jonge gemotiveerde studenten kunt helpen om de wereld van cysteaaltje bestrijding en synthetische biologie te veranderen!