‘Geen vogel zo koninklijk, zo Nederlands als de grutto!’ zegt Theunis Piersma.

27/07/2017 | 14:58 uur

Weidevogels lijden ernstig onder de verandering van ons landschap. Neem de grutto: 90% van deze typisch Nederlandse weidevogel broedt in ons land, maar nageslacht hebben ze nauwelijks meer omdat hun kuikens de weide-insekten niet meer kunnen vinden in het monotone droge grasland. Tussen de frequente maaibeurten door is het voor eieren en kuikens trouwens ook lastig overleven, en een kuiken dat hongerig op een gladgeschoren weiland naar insekten loopt te zoeken is zelf een gemakkellijke prooi.

Het gevolg is dat onze gruttopopulatie aan het uitsterven is. Hiermee staat de grutto symbool voor de keuzes die we als samenleving maken (zie artikel Han Olff, Broerstraat 5, nr. 2 2017, pg.18 en 19)

Van de meer dan 120.000 grutto paren rond 1970 zijn er nu minder dan 30.000 over. In Limburg, Brabant, Zeeland, Gelderland en Drente zijn grutto’s verdwenen en zelfs Fryslân is ondertussen minstens driekwart van z’n grutto’s kwijt. En wat voor grutto’s geldt, in nog sterkere mate voor alle alle weidevogels.

Van ‘Kening fan ‘e Greide (www.kingofthemeadows.eu)