Amalia heeft kuikentjes

27/07/2017 | 14:46 uur


Na vier jaar zonder enig broedsucces is er een kans dat grutto Amalia jongen kan grootbrengen. Amalia is de beroemste grutto van Fryslân, en misschien wel van Nederland. In 2013 is Amalia uitgerust met een lichtgewichtzender. Dit gebeurde nabij de stad Amalia in Spanje. Sinds die dag weten we waar Amalia dagelijks is (zie Follow the Godwits). Ieder jaar keert Amalia terug naar hetzelfde weiland van de familie Stremler aan de Froonackerdyk in Easterlittens (Fryslân). Vanmiddag bezocht ik de boerderij van de familie Stremler en ik vroeg, zoals altijd, of ik op zoek mocht naar Amalia. Die toestemming kreeg ik natuurlijk, want de boer en z’n familie kennen me en weten dat ik ieder jaar Amalia kom bezoeken. Toen ik het weiland in liep zal ik slechts één paartje grutto’s. Ze zaten een kraai op de hielen en ze benaderden mij met luide alarmsignalen. Helaas kon ik niet zien of de grutto’s zenders droegen. Ik liep verder door het hoge gras met bossen bloeiende boterbloemen (Ranunculus acris) en de laatste koekoeksbloemen van het jaar (Cardamine pratensis). Ik zag zelfs een paar hooibeestjes (Coenonympha pamphilus), voor mij een teken dat deze boer rekening houdt met weidevogels want anders zouden er geen vlinders en een hoeveelheid andere insecten zijn.

Aan een uiteinde van het weiland werd ik plotseling drie paartjes grutto’s gewaar, die opvlogen uit het hoge gras. Een van hen bleek Amalia te zijn! Ik zag de zender en de entenne op de rug. De vogel zag er super goed uit! Het lukte me om de kleurringen aan de poten van Amalia te bekijken en zo wist ik zeker dat het Amalia was. Met hun typische vlucht met hangende poten laten grutto’s zien waar ze hun kuikens hebben verstopt. Toch kon ik ze niet vinden; misschien waren de kuikens nog erg klein en het gras was erg hoog, ik wilde er niet op gaan staan! Deze ervaring is geen garantie dat het Amalia lukt dit seizoen jongen groot te brengen. De confronterende cijfers vertellen ons dat slechts één van de twintig kuikens het eerste levensjaar zal overleven. Maaimachines, gebrek aan insecten en een breed scala predatoren maken het de kuikens in de eerste levensweken niet gemakkelijk. Gelukkig wordt er nog niet gemaaid op de broedplek van Amalia en ook in de directe omgeving is nog veel ongemaaid land en percelen met beweiding. Zou het dan toch lukken?

Een paar weken later zijn de donsballen in slanke pubers veranderd. Ze hebben de 21 dagen overleefd, maar of ze de eerste trektocht naar het zuiden zullen overleven is nog onzeker.

mei/juni 2017 door Jos Hooijmeijer (blog op “Kening fan’e Griede)