Normal 8926c78e4f5ccce29928d8b04d7c7e869f8566d2
€ 90.810 opgehaald
€ 100.000 Ons doel
90% Bereikt

Dansvloeren, autowegen en huishoudelijke apparaten: overal om ons heen is energie uit beweging. De toekomstdroom van Beatriz Noheda (Natuurkundige, Zernike Institute for Advanced Materials) is om deze trillingsenergie - die nu verloren gaat - te benutten als energiebron. Haar onderzoek wordt financieel gesteund door oud-studenten in Groningen. Ook jij kunt helpen. 

Piëzo-elektrische materialen produceren elektrische spanning als ze worden ingedrukt. Op dit moment worden ze toegepast in gasaanstekers, inkjet-printers, trillingsdempers en apparaten die gebruik maken van ultrasoon geluid. Maar piëzo-elektrische materialen hebben ook de potentie om te worden toegepast voor het winnen van elektriciteit uit trillingen van bijv. dansvloeren, auto’s, huishoudelijke apparaten en industriële machines. Het onderzoeksteam van prof.dr. Noheda doet onderzoek naar een methode om nieuwe, breder toepasbare piëzo-elektrische materialen te maken.

Toekomstdroom
De toekomstdroom van Noheda is dat straten, spoorwegen en vloeren geplaveid zijn met piëzo-elektrische materialen. Maar voor het zover is, moeten die materialen eerst lichter, dunner en minder giftig worden (de huidige piëzo-elektrische materialen bevatten veel zware elementen, zoals lood). Het onderzoek van Noheda zet een flinke stap in die richting. Een enorme hoeveelheid energie die nu verloren gaat, zou zo benut kunnen worden.

Draag ook bij
Oud-RUG-studenten in Groningen e.o. steunen via alumnikring de Aduarderkring het onderzoek van Noheda. Dankzij deze steun kon Noheda een promovendus aannemen, Arnoud Everhardt, om te experimenteren met lood-vervangende materialen. Everhardt is inmiddels gepromoveerd (mei 2017) en is erin geslaagd een nieuw piëzo-elektrisch materiaal te ontwikkelen zonder lood, maar wél met de efficiëntie van de huidige loodhoudende materialen. Zijn materiaal is niet giftig en kan daarom op vele manieren veilig toegepast worden. Op dit moment loopt er een proef in Zuidhorn (Groningen) om het materiaal in de praktijk te testen.

Draag bij aan dit project en help mee de toekomstdroom van Beatriz Noheda te verwezenlijken! 

Josca Westerhof

uef@rug.nl

0503637595