€ 67.042 Opgehaald
  • € 34.452 Donateurs
  • € 32.590 Ubbo Emmius Fonds

- #CrowdvsCorona

In maart kregen we in Nederland met de coronacrisis te maken: een wereldwijde pandemie waar nog weinig over bekend was. De Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en biobank Lifelines bundelden de krachten en in korte tijd ontstond het grote Lifelines Corona-onderzoek. Om de kennis te vergroten. Om risicofactoren in kaart te brengen. En om onszelf beter voor te bereiden op wat er nog zou komen. Inmiddels loopt dit onderzoek negen maanden en zijn de eerste resultaten bekend. Maar ons werk is nog niet klaar.

In 2021 willen we het onderzoek voortzetten. Om ook tijdens het vaccinatieprogramma de noordelijke bevolking te blijven bestuderen. Om  de gevolgen van deze pandemie op de langere termijn in kaart te brengen. En om ons voor te bereiden en in de toekomst snel te kunnen schakelen. Wij doen mee voor jou, voor onszelf, voor een gezonde toekomst, voor wie doe jij mee?

Lifelines biedt schat aan informatie
Dankzij de data van biobank LifeLines is van 10% van de Noorderlingen in ons land al heel veel bekend over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. Deze gegevens koppelen we aan nieuwe data, die we momenteel verzamelen om te achterhalen hoe de verspreiding van het coronavirus verloopt in Noord-Nederland en wat de fysieke en mentale gevolgen zijn op de lange termijn. Maar ook om inzicht te krijgen in de risicofactoren en de mogelijke samenhang met andere ziektes, leefstijl of genetische aanleg. Met die kennis kunnen we hier en elders in de wereld oplossingen zoeken om het coronavirus en soortgelijke pandemieën in de toekomst onder de duim te krijgen.

Elke euro helpt
Jochen Mierau is wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health: ‘Dankzij de deelnemers van Lifelines hebben we de mogelijkheid om een uniek gedetailleerd beeld te krijgen over welke invloed dit virus heeft op de mensen en de maatschappij. Want in die schat van data zitten de antwoorden op vragen verstopt. Bijvoorbeeld over welke groepen een verhoogd risico lopen op een zwaar ziekteverloop of waarom sommige jongeren wél heel ziek worden. Dat kan met allerlei factoren te maken hebben, erfelijk, het immuunsysteem, omgevingskenmerken, leefstijl, sociaaleconomische positie. Het verzamelen, verwerken en analyseren van al die informatie kost veel geld. Dat halen we op uit onze eigen gelederen, maar we willen ook een beroep doen op iedereen in Noord-Nederland en daarbuiten om ons te helpen. Steun ons onderzoek! Want samen krijgen we corona de wereld uit. Elke euro helpt!'
 
Samenwerking Noord-Nederland
Het project 'Crowdfunding tegen Corona' is opgezet door de Aletta Jacobs School of Public Health en is een samenwerkingsproject tussen de RUG, het UMCG, Lifelines en NDC Mediagroep, ondersteund door het Ubbo Emmius Fonds.  

Zelf een actie starten?
Naast doneren kun je ook zelf in actie komen en alleen, of met een groep, een actie starten. De opbrengsten van jouw actie tellen dan mee voor het project 'Crowdfunding tegen Corona'.   Kies dan voor de knop "Kom in actie!" en volg de instructies.

 

Het antwoord op veel vragen zit in onszelf, in mensen zoals wij allemaal. Het ontdekken van antwoorden op die vragen, het doen van meer onderzoek en het pluizen in de grote hoeveelheden informatie kost veel werk.. Dat betekent dat we onder meer geld nodig hebben om de student-onderzoekers, PhD’s en AIO’s te betalen, zonder wie onderzoek met deze enorme hoeveelheden data niet mogelijk is.

Daarnaast kunnen we met meer onderzoek ons nog verder richten op twee specifieke vragen:

Wie lopen risico en waarom? Met de gegevens die zijn verzameld kunnen we proberen uit te zoeken welke groepen verhoogd risico lopen op een zwaar ziektebeloop bij een Corona infectie. Veel mensen raken besmet, een groot deel daarvan heeft enkel milde klachten, sommigen wat erger en een kleine, maar toch aanzienlijke, groep krijgt te maken met hele zware klachten. Ze worden opgenomen op in het ziekenhuis, soms ook op de intensive care, en een deel overlijdt. Het vroegtijdig weten wie verhoogd risico loopt op een zwaar ziektebeloop stelt ons bij een hernieuwde uitbraak in staat om gericht mensen te beschermen die kwetsbaar zijn. Heel veel verschillende factoren kunnen ten grondslag liggen aan het zware beloop - genetische factoren, omgevingskenmerken, leefstijl aspecten, sociaaleconomische positie - door de brede verzameling die we nu doen kunnen we deze verschillende factoren beschouwen.

Wat doet corona met jongeren? Jongeren lijken minder vatbaar voor het virus, maar toch kunnen sommigen ernstig ziek worden. We willen graag begrijpen waarom zij juist wel ziek worden door een Corona infectie. We kijken nu al naar het DNA om te achterhalen of dat een verklaring kan geven. Een andere verklaring, die we nog niet hebben onderzocht is of misschien het immuunsysteem bij deze mensen iets anders is afgesteld. Door het RNA en sommige signaalstoffen (zogenaamde cytokinen) in het bloed te bestuderen, kunnen we hier beter inzicht in krijgen.

 

 

De Aletta Jacobs School of Public Health – een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Hanzehogeschool Groningen – is de trotse vaandeldrager van healthy ageing in Noord-Nederland:

"Wij zijn een netwerk van researchers en partners met één gezamenlijk doel: meer gezonde jaren. Geworteld in fundamenteel onderzoek dragen wij kennis en expertise actief over door middel van onderwijs, advies en integrale samenwerkingen. Ongehinderd door dagelijkse debatten kan iedereen in Noord-Nederland die dat wil, bijdragen aan een gezondere wereld, samen met ons.  Wij opereren zowel lokaal als regionaal, maar hebben de ultieme ambitie om wereldwijd impact te genereren".

 

Lifelines maakt wetenschappelijk onderzoek naar gezonder oud worden mogelijk:
"Wij dragen bij aan het doel om mensen in de toekomst gezonder oud te laten worden. Dat doen we door van een grote groep deelnemers allerlei gegevens en lichaamsmaterialen zoals urine, bloed en haar te verzamelen en dit beschikbaar te stellen aan onderzoekers.
 
Sinds 2006 verzamelen we van ruim 167.000 inwoners uit de drie noordelijke provincies data en lichaamsmaterialen. Deelnemers komen ongeveer eens in de 5 jaar op een locatie voor het afstaan van lichaamsmaterialen en het laten doen van een aantal metingen zoals het meten van de bloeddruk en het laten maken van een hartfilmpje.
Daarnaast ontvangen deelnemers om de anderhalf jaar vragenlijsten.
 
Lifelines is uniek door een combinatie van de omvang van het aantal deelnemers, bestaande uit drie generaties, de lange volgtijd, de flexibele data verzameling en de diversiteit aan data die Lifelines verzamelt. Daarmee is onderzoek mogelijk naar risicofactoren, het ontstaan en de ontwikkeling van ziektes. Onderzoek met het doel te ontdekken hoe we gezonder oud kunnen worden"
 
 
De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit met een rijke academische traditie. Sinds haar oprichting in 1614 heeft de universiteit grote academici voortgebracht zoals de eerste vrouwelijke student, de eerste Nederlandse ruimtevaarder en verschillende Nobelprijswinnaars.

Onze wortels liggen in het noorden van Nederland en we koesteren de speciale band met de regio. We verbinden onderwijs en onderzoek met duurzame en economische processen in de maatschappij. Dit komt samen in onze drie speerpunten: Energy, Healthy Ageing en Sustainable Society.

 

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en is de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 12.000 medewerkers werken samen aan zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs met als gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.

 

NDC Mediagroep is dé journalistieke uitgever van Noord-Nederland. We verbinden, inspireren en informeren elke dag 2 miljoen noorderlingen. We doen dat middels het vertellen van hét verhaal van Noord-Nederland in elk denkbare vorm op elk gewenst platform. Op deze manier dragen we elke dag opnieuw bij aan het verbeteren van het sociale, culturele en economische klimaat van Noord-Nederland.